Boarebreker

Project

Duurzaamheidsconcept in wedstrijdfase voor assistentiewoningen

Ontwerper

Tom Van Mieghem architecten

Taak EA+

studie integrale duurzaamheid, studie EPB

Locatie

Oostende

Foto’s

Dit wedstrijdontwerp voorziet in het realiseren van enkele tientallen assistentiewoningen als bijkomende vleugel aan een bestaand rusthuis.

Er wordt maximaal ingezet op compactheid, oriëntatie, isolatie, luchtdichtheid, zonwering etc. Centraal in het ontwerp is een patio opgenomen die afhankelijk van het seizoen voor passieve verwarming of koeling zal zorgen via de ventilatie. Op de daken wordt ruimte voorzien voor de opwekking van hernieuwbare energie met PV-panelen. Dankzij deze ingrepen wordt op een energiezuinige manier een zeer aangenaam en gezond binnenklimaat gecreëerd.

Ook de principes van het circulair bouwen worden hier toegepast. Voor structuur en gebouwschil primeren levensduur, flexibiliteit en lage onderhoudslast; voor invulling en meubilair primeren demonteerbaarheid en hernieuwbaarheid.

Door deze integrale aanpak kan ieder gebouwdeel zijn levensduur uitdoen, en kan het gebouw in de loop van de tijd verschillende functies en gedaantes aannemen.