De vloei

Project

Wedstrijd voor sociale huisvesting

Ontwerper

EA+ architecten en ingenieurs ism Cameleon architects

Taak EA+

architectuur, studie integrale duurzaamheid

Locatie

Ieper

Foto’s

Dit wedstrijdontwerp verzoent een programma van sociale huisvesting met hoge ambities op vlak van duurzaam bouwen. Het ontwerp past zich in binnen het duurzame masterplan De Vloei te Ieper en bestaat uit twee woonvolumes aan beide zijden van een straat aan de rand van het project. Ze vormen als het ware een poort tot de site.

De volumes bestaan uit een stapeling van wooneenheden. De gevel geeft uitdrukking aan een horizontale opbouw door middel van de geleding ervan. Beide volumes staan met elkaar in dialoog, maar de logica van de materialen wordt aan elkaar gespiegeld. De gebouwen worden opgetrokken in een combinatie van betonskelet met daaromheen geprefabriceerde houten gevelpanelen.

Op deze manier wordt een solide duurzame structuur gecombineerd met een sneller, vervangbaar en aanpasbaar systeem van gevelpanelen. Dit volgens de principes van circulair bouwen. De centrale circulatie gebeurt in een vaste kern. De tussenwanden kunnen op termijn worden aangepast volgens wijzigende behoeften. Daarbij kan het betonskelet worden hergebruikt en de gevelpanelen relatief eenvoudig gedemonteerd.

Duurzame meergezinswoningDuurzame meergezinswoningDuurzame meergezinswoning inplanting