Woning VL

Project

Nieuwbouw passiefhuis

Ontwerper

EA+ architecten en ingenieurs

Taak EA+

architectuur, studie EPB, studie PHPP

Locatie

Waasmunster

Foto’s

Lien Van Oyen

Deze hedendaagse passiefwoning werd gebouwd na sloop van een verouderde woning uit de jaren ’80.

Op het gelijkvloers bevindt zich de nachtzone, de leefruimtes liggen op de verdieping. Op die manier profiteren de leefruimtes van een aangenaam ruimtegevoel onder het lessenaarsdak en van mooi zonlicht en uitzicht. De slaapkamers zijn van nature iets frisser.

Structureel is de woning een houtskelet waarbij de volledige verdieping gevrijwaard werd van dragende structuren. Dit laat een open en luchtige invulling van de leefruimtes toe.

Blikvanger is de zuidgevel. Het lessenaarsdak maximaliseert de oppervlakte van deze gevel en zorgt dus voor een groter potentieel aan passieve zonnewinsten. De zonwerende schuifpanelen werden in één geheel met de gevel ontworpen.

Naast passief is deze woning ook vrij van fossiele brandstoffen dankzij de warmtepomp in combinatie met PV-panelen.

Woning VL - Van LeeckwyckWoning VL - Van LeeckwyckWoning VL - Van LeeckwyckWoning VL - Van LeeckwyckWoning VL - Van LeeckwyckWoning VL - Van Leeckwyck