Cohousing De Klijte

Project

Bio ecologische renovatie hoeve naar cohousingproject

Ontwerper

EA+ architecten en ingenieurs

Taak EA+

architectuur, studie integrale duurzaamheid, studie EPB

Locatie

Moen, Zwevegem

Renderingen

Claar

Landschap

Roosenlandscape

Cohousing De Klijte is een cohousing project met 12 wooneenheden en een gemeenschappelijke ruimte op een erfgoedsite in een landschappelijke context.

In een licht heuvelend landschap wordt een hoeve en bijhorende schuur energetisch gerenoveerd tot een cohousingproject. Door de inplanting van de polyvalente ruimte voor de groep worden in het landschap twee omsloten plekken gecreëerd die met elkaar worden gelinkt. De private delen worden aan de buitenzijde van het binnengebied gegroepeerd met zicht op het landschap. De binnenzijde verleent toegang tot alle wooneenheden. Op deze wijze ontstaat een evenwicht tussen gedeelde ruimtes en eerder private ruimtes en ook in het landschap ontstaat een divers gebruik met respect voor evenwicht privacy.

Naast het aanpakken van de bouwschil door middel van kalkhennep en cellulose isolatie wordt ook resoluut gekozen voor duurzame technieken in dit project.