Cohousing Eikenberg

Project

Bio-ecologisch en passief cohousingproject

Ontwerper

EA+ architecten en ingenieurs

Taak EA+

architectuur, studie integrale duurzaamheid, studie EPB, studie PHPP

Locatie

Sint-Kruis

Foto’s

Eikenberg is een cohousingproject met 18 passiefwoningen en een aantal gedeelde ruimtes. Ter hoogte van de straat werd een gemeenschappelijk paviljoen ontworpen met een link naar de straat en naar de buurt. Dit paviljoen wordt in houtskeletbouw opgetrokken.

De volumes met de woningen zijn zo gepositioneerd dat ze voldoende licht toelaten tot alle woningen en tevens de doorwaadbaarheid en de privacy van alle bewoners garanderen.

De cohousinggroep heeft dit project ontwikkeld vanuit haar visie op duurzaamheid. Deze visie heeft een sociaal en inclusief luik alsook een uitgesproken ecologisch luik. Het project streeft ernaar klimaatneutraal te zijn. Ook wensen de bewoners van Eikenberg reeds voorzien te zijn op toekomstige technologie├źn (zoals bijvoorbeeld batterijen voor opslag van opgewekte stroom). Er wordt gewerkt met geothermie om op hernieuwbare wijze aan de energievraag van dit project te voldoen.

De locatie in de nabijheid van het stadscentrum en de buslijn laat toe om het aantal wagens voor de bewoners merkbaar te reduceren. Een deel van de bewoners heeft geen wagen in bezit en heeft zijn leven ingericht met gebruik van fiets en openbaar vervoer. Bovendien wordt op de site ook aan autodelen gedaan.

cohousing Eikenberg