Nielderhoff

Project

Masterplan, bibliotheek en sociale woningen

Ontwerper

architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche (ECTV)

Taak EA+

studie EPB

Locatie

Niel

Foto’s

Het masterplan geeft invulling aan een braakliggend terrein in de dorpskern van Niel. Volgens integraal duurzame principes werd een kwalitatief en toekomstgericht project bedacht. In een eerste fase worden een bibliotheek en een dertigtal sociale woningen gerealiseerd, gelegen in een groen en autovrij binnengebied. Daarnaast bevat het project dankzij de flexibele planopbouw en logische draagstructuur ook enkele circulaire principes.

De gebouwen zijn opgevat volgens de principes van het bijna-energieneutraal bouwen, en worden gevoed met lokaal opgewekte hernieuwbare energie in de vorm van een collectief BEO-veld en geothermische warmtepomp, een warmtenet en PV-panelen.

BEN, innovatief energieconcept, collectief woneBEN, innovatief energieconcept, collectief wone