Kantoor Stroomop

Het programma voor Kantoor Stroomop omvat een kantoor en showroom (beide passief), en een aangrenzende loods voor opslag van materiaal. Van bij de eerste ontwerpschetsen werd reeds rekening gehouden met het passief-concept. Dit vertaalt zich onder meer in de planschikking (groeperen ruimtes), structureel concept (massiefbouw vs. lichte structuren), en in de doordachte plaatsing en oriƫntatie van ramen (daglicht, oververhitting, nachtkoeling).

De volledige planopbouw is flexibel opgevat. De structuur en de isolatie overspannen de gehele ruimte, de wanden zijn nadien gemakkelijk weg te nemen en te vervangen door een nieuwe indeling. Ook technieken en leidingen zijn modulair en flexibel opgevat.

Centraal in het volume zit een atrium met bovenlicht, waar maximaal daglicht wordt binnengehaald. Door de accurate plaatsing van twee vides en plaatselijk enkele stroken glas in de tussenvloeren, kan het daglicht zich optimaal tot op de onderste verdieping verspreiden.

Kantoor Stroomop is volledig uitgevoerd volgens de principes van het bio-ecologisch bouwen. Structureel heeft het kantoor een lichte kern in CLT houtmassiefbouw en een randzone in kalkzandsteenstructuur. Maar ook in isolatie en afwerking zijn materialen als houtwol, cellenglas, hout en leempleister alomtegenwoordig. Het project werd door Vibe vzw gescreend op bio-ecologisch materiaalgebruik en goedgekeurd.

Wat betreft technieken werd resoluut gekozen voor hernieuwbare energiebronnen. Voor warmte-opwekking is een micro-WKK op houtpellets voorzien, koeling gebeurt door een combinatie van passieve nachtkoeling, passieve geothermische wandkoeling en adiabatische koeling op de ventilatielucht.

Nagenoeg het volledige dak van de kantoren is voorzien van een groendak. Er wordt gekozen voor streekeigen groen voor de aanplanting van de groenzones op de site.

Enkel waar dit noodzakelijk is omwille van toegankelijkheid voor vrachtwagens, wordt een ondoorlaatbare verharding voorzien. De parkeerplaatsen zelf voor wagens worden uitgevoerd in waterdoorlatende verharding.

Project Bio-ecologisch en passief kantoorgebouw
Ontwerpers eA+ architecten en ingenieurs
Taak architectuur, studie integrale duurzaamheid
Locatie Kuurne
Foto's Marc Sourbron
Tags , , , , , ,