Mortsel-Benedictus-studie-duurzaamheid-EA+

Mortsel Benedictus

Bij deze stedelijke inbreiding wordt de duurzame lat enkele niveau’s hoger gelegd. Aan de hand van de GRO-duurzaamheidsmeter wordt op alle vlakken de ecologische meerwaarde van het project onder de loep genomen en worden opportuniteiten gedetecteerd. Opvolging en kwaliteitscontrole tijdens de werken zorgen ervoor dat deze mooie ambities ook echt gerealiseerd worden.

Mortsel-Benedictus-studie-duurzaamheid-EA+
Mortsel-Benedictus-studie-duurzaamheid-EA+

De bouwplaats wordt quasi volledig onthard en als groene ruimte ingericht. Bebouwing concentreert zich compact aan één zijde van het perceel. Bovendien wordt 1 van de bestaande gebouwen behouden als collectieve ruimte. Een uitgekiende strategie voor hemelwaterrecuperatie, infiltratie en buffering zorgt ervoor dat de site water- en klimaatrobuust is.

De nieuwe woningen en appartementen worden in CLT-houtbouw gerealiseerd. Aan de hand van een TOTEM-studie zijn de materialen met de laagste ecologische voetafdruk geselecteerd, zowel voor structuur als afwerking. Het structurele concept is naast biobased ook losmaakbaar en flexibel invulbaar en voldoet dus aan de vereisten voor een circulair bouwproject.

Dankzij de samenwerking met een energiecoöperatie als ESCO-partner gaan duurzaamheid en betaalbaarheid hand in hand. Alle eenheden worden bediend door een collectief systeem van geothermie. Samen met een grote hoeveelheid zonnepanelen kan er op deze manier heel wat lokale hernieuwbare energie opgewekt worden.

Mortsel-Benedictus-studie-duurzaamheid-EA+
Project Herbestemming van Sint-Benedictussite te Mortsel
Ontwerpers Architectenbureau Bart Dehaene en Bovenbouw Architectuur
Taak Studie duurzaamheid
Locatie Mortsel
Visualisaties Architectenbureau Bart Dehaene en Bovenbouw Architectuur
Tags , , , ,