Cohousing De Klijte

Cohousing De Klijte is een cohousing project met 12 wooneenheden en een gemeenschappelijke ruimte op een site met erfgoedwaarde in een landschappelijke context.

In een licht heuvelend landschap wordt een hoeve en bijhorende schuur energetisch gerenoveerd en omgevormd tot een cohousingproject. Door de inplanting van de polyvalente ruimte voor de groep worden in het landschap twee omsloten plekken gecreëerd die met elkaar worden gelinkt.

De private delen worden aan de buitenzijde van het binnengebied gegroepeerd met zicht op het landschap. Het historische erf, de binnenzijde, verleent toegang tot alle woningen. Op deze wijze ontstaat een evenwicht tussen gedeelde ruimtes en eerder private ruimtes en ook in het landschap ontstaat een divers gebruik met respect voor evenwichten qua privacy.

Naast het aanpakken van de bouwschil door middel van kalkhennep en cellulose isolatie wordt ook resoluut gekozen voor duurzame technieken en geothermie in dit project.

Project Bio-ecologische renovatie hoeve naar cohousingproject
Ontwerper eA+ architecten en ingenieurs | Landschap - Roosenlandscape
Taak architectuur, studie integrale duurzaamheid, studie EPB
Locatie Moen, Zwevegem
Visualisaties Claar
Tags , , , , , ,