Woning V

Hoe oud deze hoeve precies is, is niet zo duidelijk. Maar ze staat wel al ingetekend op de 18de eeuwse Ferraris-kaarten. De energetische renovatie van de hoeve gebeurde met respect voor het bestaande karakter, en door het toepassen van oude (maar ook bio-ecologische!) bouwmaterialen zoals recuperatie boomse pannen, kalkhennep en leem.

De toevoeging van nieuwe elementen gebeurde in harmonie met het bestaande. Zo wordt de nieuwe dakstructuur gedragen door zichtbare massief houten spanten. Het grote raam past aan de zuidzijde zich mooi in in het bestaande profiel van de hoeve.

Op energetisch vlak werd de hoeve helemaal up-to-date gezet. Zowel vloer, wanden als dak worden geïsoleerd (aan de binnenkant). Er gaat veel aandacht naar het vermijden van koudebruggen en het optimaliseren van de luchtdichtheid.

De wanden en de vloer werden geïsoleerd met kalkhennep isolatie. De wanden werden daarna afgewerkt met een leempleister. Als vloerafwerking werd gekozen voor een kalkchape met daarop een kalkvloer.

Aan de zuidzijde komt een groot raam dat de ganse gevel beslaat, zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de passieve zonnewarmte. Om oververhitting te vermijden werd ook een luifel in het volume geïntegreerd.

De woning wordt verwarmd met een geothermische warmtepomp. Zo kan er heel wat hernieuwbare energie ingezet worden en blijft de hoeve toch haar karakter behouden.

Project Energetische renovatie oude hoeve
Ontwerpers eA+ architecten en ingenieurs
Taak Architectuur, studie EPB
Locatie Oostkamp
Foto's Isabel Van Leuven
Tags , , , , ,