Houtskelet op z’n Japans met de Suteki-methode

De meeste houtskeletwoningen in onze streken hebben een vrij gelijkaardige opbouw. Die opbouw is uitgepuurd om op een efficiënte manier uitgevoerd te kunnen worden door onze plaatselijke houtskelet-aannemers. Er bestaan echter ook innovatieve houtskelet bouwmethodes die sterk gericht zijn op uitvoering door zelfbouwers. Suteki is zo’n bouwsysteem.

Het Suteki-bouwsysteem bestaat uit een combinatie van uitgefreesde gelamelleerde houten balken en metalen connectoren. Vanuit een vooraf in detail uitgetekend 3D-model, worden alle elementen op maat kant-en-klaar op de werf geleverd. Op de werf zelf moet enkel de 3-dimensionale puzzel nog in elkaar gezet worden.

3D-tekening sutekistructuur passiefhuis – Lokeren
Sutekistructuur pasiefhuis in opbouw – Lokeren

Het systeem heeft zijn oorsprong in Japan, maar het gebruikte hout is afkomstig uit Oostenrijk. De houten balken zijn gelamelleerd waardoor maat- en vormvastheid gegarandeerd kunnen worden. Het hout is afkomstig uit duurzaam bosbeheer (PEFC-gecertificeerde bossen).

Het bouwsysteem bevat slechts een beperkt aantal verschillende types van metalen connectoren. Deze kunnen eenvoudig in elkaar gezet worden, zonder gebruik van gespecialiseerde hulpmiddelen. Zo ontstaat een bio-ecologisch bouwpakket, uitermate geschikt voor zelfbouwers. Bovendien zijn alle elementen nadien eenvoudig demonteerbaar.

eA+ realiseerde in Lokeren een passiefhuis met het Suteki-houtbouwsysteem. De flexibele planopbouw van de woning leende zich zeer goed voor deze bouwmethode. Het door eA+ in BIM-software gemaakte 3D-model was de basis voor het op maat voorbereiden van het bouwpakket.