Het is een inmiddels een bekend verhaal: de natuur staat onder druk, zeker in dorpen en steden. Door verstedelijking en de stijgende behoefte aan woningen gaan meer en meer plekken voor de natuur verloren. In het licht van de klimaatverandering worden huizen en gebouwen gerenoveerd en steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Dit is van groot belang om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan, maar zo verliezen soorten die afhankelijk zijn van onze gebouwen nog meer rust- en slaapplaatsen.
Met het Interreg Vlaanderen-Nederlandproject Natuur-inbouw willen de partners onderzoek doen naar maatregelen om natuurinclusief te bouwen. De restruimtes die gebouwen bevatten zijn een vitaal onderdeel in de levens van gebouwafhankelijke soorten zoals vogels (huismus), vleermuizen (gewone dwergvleermuis) en insecten (gehoornde metselbij). De transitie naar meer duurzame gebouwen biedt tegelijk een unieke kans om deze soorten te ondersteunen, zonder in te boeten op gebouwkwaliteit.
In 2025 werden in het kader van dit project een aantal webinars georganiseerd om voltooide (Oost-)Vlaamse natuurinclusieve bouwprojecten te leren kennen. In een van deze webinars werden heel wat recente realisaties van eA+ toegelicht: van groengevels en groendaken tot faunagevels, nestkasten en insectenhotels.