Ververij

Dit stedelijk inbreidingsproject omvat een 13-tal appartementen, een kantoorruimte en een collectieve ontspanningsruimte. Het project wordt ingeplant op een reeds bebouwd maar onderbenut terrein in stedelijke context en op wandelafstand van een belangrijk openbaar vervoers-knooppunt. Dankzij een boombesparend ontwerp kan het grootste deel van de bestaande bomen behouden blijven.

Het gebouw is ontworpen uitgaande van een bio-ecologisch materiaalgebruik: een CLT-structuur met houtskelet voorzetwanden vormt hiervoor de basis. Verwarming en passieve koeling gebeurt emissievrij en met hernieuwbare energie: een collectieve geothermische warmtepomp gekoppeld aan fotovoltaïsche panelen op het dak.

De grondplannen van de appartementen zijn vrij van interne dragende elementen, waardoor ze flexibel invulbaar zijn door de (toekomstige) eigenaars, op korte en lange termijn. Alle appartementen hebben minstens 2 en vaak 3 gevels wat zorgt voor aangename en lichtrijke ruimtes. Naast de appartementen zelf zijn er ook collectieve ruimtes voorzien; zowel binnen als buiten.

Groengevels en groendaken zorgen voor verkoeling en biodiversiteit. In de gevels worden ook vleermuizen- gierzwaluwkasten geïntegreerd volgens de principes van het natuurinclusief bouwen. In de gemeenschappelijke tuin wordt een wadi voorzien voor infiltratie van overtollig regenwater.

Project Bio-ecologische appartementen met kantoorruimte en collectieve ontspanningsruimte.
Ontwerpers eA+ architecten en ingenieurs
Taak architectuur, studie EPB
Locatie Gent
Visualisaties Claar
Tags , , , , ,